%19 %026 %2024
weather
25°
ANASAYFA Sağlık Kene ısırıklarından korunmanın etkili yolu açıklandı

Kene ısırıklarından korunmanın etkili yolu açıklandı

Ülkemizde kene vakaları sıkça karşılaşılan bir sorun. Doğada dikkatli olmak, açık alanlarda uzun kıyafetler giymek ve sık sık kontrol etmek kene ısırıklarından korunmanın en etkili yolları arasında. Ayrıca uygun böcek kovucu spreyler de kullanılabilir.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kene ısırıklarından korunmanın etkili yolu açıklandı

Erzurum Sağlık İl Müdürlüğü'nde görevli hekim Dr.Muhammet Lütfi Yazıcı, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ve Belirtileri

Yazıcı, "Enfekte kan ve vücut sıvılarıyla temas sonucu bulaşan bu hastalıkta, bulaşma süresi 5-6 gün ile en fazla 13 gün arasında değişebilmektedir. Hastalığın belirtileri arasında halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal yer alır. Hastaların çoğunda üçüncü ya da en geç yedinci gün cilt kanaması, diş eti kanaması, burun kanaması, mide-bağırsak kanaması ve beyin kanaması gibi belirtiler görülebilir." dedi.

Hastalıktan Korunma Yöntemleri ve Önlemler

Yazıcı, hastalığa karşı alınabilecek önlemler hakkında şu bilgileri verdi: "Riskli alanlarda bulunan hayvanlardan kaynaklanan hastalık riskini azaltmak için vücudu örten giysiler giyilmeli, uzun kollu kazak veya gömlek, uzun paçalı pantolonlar, uzun çorap ve bot tercih edilmelidir. Kenelerin vücuda girmesini engellemek adına düzenli kontrol yapılmalı ve kene bulunması durumunda çıplak elle çıkartılmamalıdır. Ayrıca hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına temas edilmemelidir."

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Bülteni’nde yaptığı değerlendirmede Yazıcı, "Kenelerin çıplak elle öldürülmemesi gerektiğini, kene ısırması sonrası ortaya çıkan belirtiler durumunda derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmanın hayati önem taşıdığını vurguladı.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Nedir?

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, viral bir hastalıktır ve son zamanlarda ülkemizde önemi artmıştır. Keneler aracılığıyla bulaşan bu virüsle oluşan ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi belirtiler gösterir. Hastalık genellikle kene ısırmasıyla bulaşır ve hayvanlardan insanlara geçebilir." denildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İçmeler-Marmaris Yolunda Üç Gün Süreyle Denetimli Geçiş

İçmeler-Marmaris Yolunda Üç Gün Süreyle Denetimli Geçiş