%19 %027 %2024
weather
25°
ANASAYFA Genel Marmaris’te şehir yangını riski!

Marmaris’te şehir yangını riski!

Yangın uzmanı orman mühendisleri Vehbi Tutmaz ile Ali Osman Başlı, orman yangınlarından birçok kez ciğerleri yanan Marmaris’te kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi. Topyekun mücadeleye dikkat çeken yangın uzmanları, muhtemel bir yangında Beldibi ve Armutalan Mahalleleri ile Taşhan Sanayi sitesinde ormanlık alan haricinde, evler ve işyerlerinin zarar görme ihtimalinin çok yüksek olduğunu, böyle bir yangının bir anda şehir yangını haline dönebileceğini vurguladı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Marmaris’te şehir yangını riski!

Marmaris’te WWF- Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) tarafından yangınlara karşı alınacak önlemler konusu ile ilgili bir projede danışmanlık hizmeti veren, 30 yılı aşkın bir süredir orman yangınları konusunda uzmanlaşmış, orman mühendisleri Vehbi Tutmaz ile Ali Osman Başlı çalışma gerçekleştirdi.

BÜYÜK TEHLİKE

marmarismanset.com’un haberine göre Yangın uzmanları çalışmaları sırasında özellikle Marmaris Beldibi ve Armutalan Mahalleleri ile Taşhan Sanayi Sitesinin gerekli önlemler alınmazsa çok büyük bir yangın tehlikesi altında olduklarını, olası yangınların bina, tesis ve insanlara tahminlerin ötesinde zarar verebileceğini ifade etti.

Marmaris’in orman ve arazi yapısı, insan hareketlerinin yoğunluğu, yörede yangınlar için uygun meteorolojik parametrelerin olması nedenleriyle, büyük ve tahripkar orman-kırsal alan yangınları yaşandığı ifade edildi.

CİĞERLERİMİZ YANDI

2021 yazında Marmaris Armutalan’da başlayan yangın 9000 hektar alanı etkilenmişti. Çetibeli Mahallesinde 23 Eylül1979 tarihinde meydana gelen yangında ise 13.260 hektar (132.060 dönüm) alan ile Türkiye’de en büyük yangınlar sıralamasında 2’nci sırada. Aynı mahallede 27 Temmuz 1996 tarihinde ise 7 bin 90 hektar, 15 Ağustos 2002 tarihinde  bin 775 hektar, 16 Temmuz 1989 tarihinde ise 926 hektar olmak üzere 3’üncü sırada. Ayrıca Hisarönü Mahallesinde 21 Haziran 2022 tarihinde 4 bin 392,5 hektar, 11 Ağustos 1997 yılında bin 385 hektar, 3 Ağustos 1977 yılında bin 77 hektar olmak üzere üç büyük yangın daha yaşandı. Bu yangınlarla birlikte Marmaris’te meydana gelen yangınların tümü irdelendiğinde ilçe alanlarında yangına maruz kalmamış alanın neredeyse yok denecek kadar az olduğu görüldü.

ŞEHİR YANGININA DÖNÜŞEBİLİR

Yangın uzmanları ayrıca, Beldibi ve Armutalan Mahalleleri ile Taşhan Sanayi Sitesinin etraflarının yangına hassas kızılçam ormanları ile çevrili olduğu, bu alanlardan başlayabilecek ya da ormanlık alanlardan başlayacak yangınların büyük oranda mal ve ayrıca can kaybına bile neden olabilecek potansiyele sahip olduğu dile getirdi.

Yangın uzmanları Tutmaz ile Başlı, bu yangınların 15 Ağustos’ta İzmir Karşıyaka orman yangınını aratabilecek kadar etkili olabileceğinden korkulduğunu ifade etti. Orman İşletme Müdürlüğünce bu alan ve yakınlarında yangınlara müdahale araçları konuşlandırmasına, aynı alanların hemen bitişiğinde ormanlık alanlarda ara ve alt tabakadaki yanıcı maddelerin temizlenmesine karşılık alınan önlemlerin tek başına yeterli olamayacağı da değerlendirildi.

Uzman mühendisler, muhtemel bir yangında Beldibi ve Armutalan Mahalleleri ile Taşhan Sanayi sitesinde ormanlık alan haricinde, evler ve işyerlerinin zarar görme ihtimali çok yüksek olduğunu, böyle bir yangının bir anda şehir yangını haline dönebileceğini, yangına müdahale ve tahliye konularında büyük problemlerin yaşanmasının muhakkak olduğunu ifade etti.

TOPYEKUN MÜCADELE ŞART

Yangınlara karşı topyekun mücadele ve halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten yangın uzmanları, Marmaris genelinde, özellikle bu tür yangın tehlikesi öncelikli alanlarında yaşayan ve bulunanların, yangınlara karşı duyarlı ve uyumlu olmaları, tehlike ve  risklere karşı neler yapmalarının gerektiğini vurguladı. Ayrıca gereken  tüm önlemleri eksiksiz olarak almaları, bina ve tesislerin yangına dirençli hale getirmeleri, olası yangın başlangıcında neler yapmaları konularında  eğitimli olmaları, tatbikatlara katılmalarının zorunlu olduğu kaydetti.

RİSK ÖNLEME VE YANGINLARLA MÜCADELE PLANI OLUŞTURULMALI

Yangınlarla mücadele edecek ve ilgili olabilecek her kesimin, tüm kurumların (AFAD, Kolluk kuvvetleri, Orman İdaresi vd), yerel belediye itfaiye teşkilatı. Acil Afet kapsamındaki eğitimli ve akredite olmuş sivil toplum kuruluşlarının ayrıca burada yaşayanların da katılacağı acil bir çalıştay yapılarak kısa ve orta vadede tüm katılımcıların katkı sağlayacağı bir “Risk Önleme ve Yangınlarla Mücadele Planı” da oluşturularak derhal uygulamaya geçilmesi, gerekli tüm önlemlerin alınması gerektiği vurgulandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İngiliz turistlerden Marmaris itirafı: Marmaris ölü! Hayalet kasabaya dönebilir

İngiliz turistlerden Marmaris itirafı: Marmaris ölü! Hayalet kasabaya dönebilir