%19 %027 %2024
weather
25°
ANASAYFA Genel Marmaris'in gizemli adası! Tavşanlara ev sahipliği yapıyor

Marmaris'in gizemli adası! Tavşanlara ev sahipliği yapıyor

Marmaris’in Orhaniye Mahallesi açıklarında, karaya sadece birkaç yüz metre mesafedeki küçük ada'da binlerce yıllık tarihi kalıntılar ile yüzlerce tavşan bulunuyor. Gerek tarihi kalıntıların, gerekse Ada'ya getirildikten sonra hızla çoğalan tavşanların ilginç hikayeleri var. İlçe halkının önemli bölümünün dahi özelliklerini bilmediği Ada'ya istisnaları hariç, sadece yöre sakinleri sevimli hayvanlara su ve yemek vermek için gidiyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Marmaris'in gizemli adası! Tavşanlara ev sahipliği yapıyor

Geçmişi 3 bin yıl öncesine dayanan ve  bir Karya uygarlığı kenti olan Baybassos' un kalıntıları ile Bizans Kalesi'nin yer aldığı Orhaniye Koyu'nun ortasındaki küçük Ada'da yüzlerce tavşan yaşıyor. Marmaris'in dünyaca ünlü Kızkumu sahiline sadece 300 metre mesafedeki Ada'nın bir dönem Rodos Şövalyeleri'ne ait olduğuna inanılıyor. 

Bu sebeple, sadece birkaç dönüm büyüklüğündeki bozkır alanı, kimileri 'Kale Adası', kimileri ise 'Şövalye Adsı' diye anıyor. Tekne, bot hatta kayıkla gidilebilen Ada'da, patika yol izlenerek tepedeki kale kalıntılarına kadar çıkabiliyor ve burada eşi benzeri olmayan manzayarla karşılaşılıyor. Ama her nedense buna pek rağbet edilmiyor. Adayı ziyaret eden meraklıların sayısı yılda sadece yüzlü rakamları aşmıyor.

YÜZLERCE TAVŞAN YAŞIYOR

Uzaktan bakıldığında görüntüsüyle de ilgi çeken Ada'da tarihi kalıntıların yanı sıra yüzlerce tavşan bulunuyor. Tavşanların buradaki geçmişinin ise yalnızca 15 sene öncesine yani 2009'a dayandığı kaydediliyor. Buna göre, Ada'ya giden bir kişi buraya, ikisi dişi ikisi erkek 4 evcil tavşan bırakıyor. Hızla üreyen tavşanların sayısı bir kaç yıl içinde 500 civarına kadar ulaşıyor.

Ancak, seyrek maki örtüsünden başka bitkisel zenginliği bulunmayan adadaki besin kaynakları yetmez hale gelip, bazılarının açlık ve susuzluktan ölmeye başlamasıyla tavşanların sayısındaki artış ivmesi, düşüş ivmesine dönüştü. Hayvanların çaresizliğine şahit olan bazı yöre sakinleri, belirli periyotlarla Ada'ya gidip yiyecek ve su bırakmaya başladı. Hayvanlar, kokusunu aldıkları su ve yiyeceklerin başına üşüşüyor.

ÇOK AZ ZİYARETÇİSİ VAR

Ada'nın hak ettiği ziyaretçi sayısına ulaşmadığını savunan Orhaniye Muhtarı Erdal Aydoğan, konu hakkında şunları söyledi: "Oysa sadece 3-5 dakika sürecek, tekne, bot hatta kayıkla yapılacak bir deniz yolculuğuyla, kolaylıkla ulaşılabiliyor. Ada'ya çıkanlar binlerce yıllık tarihi zenginlikler ile Orhaniye'nin eşsiz manzarasını görme şansını elde ediyor. Fakat çok meraklıları dışında Ada'yı ziyarete giden neredeyse yok. Daha çok yöre sakinleri tavşanlara yiyecek ve su götürmek için gidiyor."

KAYNAK: https://marmarismanset.com/foto/21464248/marmarisin-goz-onundeki-gizemli-adasi-binlerce-yillik-tarihi-kalintilar-ile-yuzlerce-tavsana-ev-sahipligi-yapiyor

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Muğla’da yeşil vatan fidanları üretiliyor

Muğla’da yeşil vatan fidanları üretiliyor