%19 %027 %2024
weather
25°
ANASAYFA Genel Marmaris değil Afrika! Taşlıca Köyü yıllardır susuz

Marmaris değil Afrika! Taşlıca Köyü yıllardır susuz

Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi, milyonların hayallerini süsleyen gözde tatil merkezi Marmaris'in, onlarca yıldır defalarca söz verilmesine rağmen hala susuzluktan adeta kırılan Taşlıca Köyü'ndeki bazı görüntüler Afrika'da çekilen belgeselleri andırıyor.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Marmaris değil Afrika! Taşlıca Köyü yıllardır susuz

Marmaris ilçe merkezine 55 kilometre mesafede bulunan, 2014'teki Büyükşehir Yasası'ndan önce 'köy' statüsünde olan Taşlıca Mahallesi’nin yaklaşık 200 yıllık su sıkıntısı bir türlü çözülemedi. 1966’da dönemin yetkili devlet dairesi Yol - Su - Elektrik Genel Müdürlüğü (YSE) soruna ilk el atan kurum oldu. YSE, köyde sondaj çalışmaları başlattı, fakat sonuç alınamadı.

1980’li yıllarda ise bu kez Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, komşu yerleşim merkezi Söğüt ile Taşlıca arasında su hattı kurdu. Ancak mevcut su, Taşlıca’dan komşu Söğüt köyüne dahi zor yetti. Taşlıcalılar, yine taşıma suya muhtaç kaldı.

GELEN GİDEN VAAT VE SÖZ VERDİ HİÇ BİRİ GERÇEKLEŞMEDİ

Turizmin hızla geliştiği 90'lı yılların ardından tatil merkezlerine bağlı köylerin de gözde hale gelmeye başladığı 2000'li yılların başından sonra problem bir daha masadan kaldırılmadı. Siyasiler, milletvekilleri, milletvekili adayları, belediye başkanları, belediye başkan adayları defalarca çözüm sözü verdi, Taşlıca'ya içme suyu getireceklerini vaat etti. Özellikle seçim arifelerinde söz konusu vaatler havada uçuştu. Kaymakamlar ve valiler de köye gidip, durumu teşhis ettiklerinde özetle "Bu çağda Marmaris gibi yere susuzluk yakışmıyor, elimizden geleni yapacağız" dedi. Verilen her sözün ardından yıllar yıllar geçti, ancak Taşlıca'nın çeşmeleri içme suyuyla tanışmadı.

YAĞMUR SUYU BİRİKTİRİYORLAR!

Bu süreçlerde köylü sorunlarına derman bulunamayınca, kendilerinde çözümler geliştirdi. İçme suyu için dağ eteklerinden evlerinin çatısına döşedikleri borular aracılığıyla depolarında yağmur suyu biriktirdi, köydeki tek kuyudan su çekti. Sayıları 10 bine yaklaşan küçük ve büyükbaş hayvanları ile eşekleri için de yine yağmur sularının doldurduğu bit gölet oluşturdu.

MARMARİS BARAJINDAN SU HATTI ÇEKİLİYOR

Şikayetler ve tepkiler hiç dinmezken, Muğla Büyükşehir Belediyesi , sorunun çözümü adına en somut adımları atmak için Ekim 2023'te geçti. Marmaris Atatürk Barajı'ndan sadece Taşlıca değil, tüm Bozburun yarımadasına içme suyu sağlayacak proje geliştirdiklerini "Turunç, Bozburun, Selimiye, Söğüt, Bayır, Osmaniye ve Taşlıca Mahallelerini kapsayan toplam 52 bin metre içme suyu hattı yapılarak bölgelere kesintisiz su sağlanacak" sözleriyle duyurdu.

262 milyon 980 bin liraya mal olacağı belirtilen hattın yapımına 2 Aralık'ta başlandı, turizm sezonuna yetiştirileceği açıklandı. Daha sonra bu tarih önce defalarca ötelendi, son olarak Ağustos 2024 olarak değiştirildi. Ağustos da geldi geçti, Taşlıca'ya hala içme suyu verilemedi.

BELGESEL FİLMLERİNİN PLATOSU GİBİ

marmarismanset.com, 4 bin yıllık geçmişe sahip Phoneix Antik Kenti ile Dünya harikası ı Serçe Limanı Koyu'nun sınırları içerisinde yer aldığı, magazin ve sosyete dünyasının ünlü isimlerinin tatil için tercih ettikleri Marmaris'in diğer kırsal mahallelerinden Selimiye, Bozburun ve Söğüt'e bir kaç kilometre mesafedeki Taşlıca'daki son durumu yerine inceledi, vatandaşlarla görüştü. Değişen bir şey yoktu, bir tek oteli ve restoranı bulunmayan, sokaklarında insandan çok eşek ve büyükbaş hayvan dolaşıyordu, terk edilmiş ve harap binaların göze çarpıyor, 140 hane 440 nüfuslu köydeki yüzlerce insan ile binlerce hayvan içme suyuna ulaşabilmek için büyük gayret sarf ediyordu. Kadınlar kuyulardan su çekerken, binlerce büyükbaş sığır, kilometrelerce yol kat ettikten sonra ulaştıkları göletin çamurlu suyuyla ihtiyaçlarını gideriyordu. Sığırlara zaman zaman susamış sahipsiz yılkı atları da eşlik ediyordu.

“YETER GARİ KENDİMİZ VE HAYVANLARIMIZ İÇİN SU İSTİYORUZ”

Köylüler, görüş ve düşüncelerini özetle, "Yeter gari içme suyu istiyoruz" diyor, köy nüfusunun 20 katı kadar sayıda olan hayvanlarının faydalandığı gölete de aynı suyun vana yoluyla aktarılmasını istiyor, "Gölet kurudu kuruyacak, onlardan başka geçim kaynağımız yok." diye de ekliyordu. 

İÇME SUYU YENİ YILA KADAR GELECEKMİŞ

Bazıları, su vaadinin yine boşa çıkacağını savunurken, Taşlıca Muhtarı Menderes Altıntaş, kendisine yıl sonuna kadar Barajdan getirilecek içme suyunun köydeki çeşmelerden akmaya başlayacağının söylendiğini kaydetti, "Ben inanıyorum, 2025'e içme suyuyla gireceğiz" dedi.

SÜREKLİ GÖÇ VERİYOR

Muhtar Altıntaş, susuzluğun köye etkisini ve su gelmesi haline yaşanabilecekler hakkında düşüncelerini ise şu sözlerle aktardı: "Etrafımızdaki komşu köylerde turizm sürekli gelişirken, onlar göç alırken bizde susuzluk yüzünden tam aksi durumlar yaşanıyor. Sürekli göç veriyoruz, gençlerimiz çalışmak için köyden ayrılıyor. Belki de Marmaris'in en eski köyüyüz ama nüfus açısından en küçüğüyüz. İçme suyuna kavuşmamız halinde köyümüze olan ilginin ve yatırımın artacağını, baba ocaklarından ayrılanların geri dönmeye başlayacağını düşünüyoruz."

"60 YILDIR KUYUDAN SU ÇEKİYOR, EŞEK SIRTINDA TAŞIYORUM YETER GARİ"

Evinden kilometrelerce uzaktaki kuyudan su çeken 65 yaşındaki Fatma Turgut ise eşinin 9 yıl önce vefat ettiğini çocuklarının da çalışmak için köyden ayrıldıklarını, yalnız yaşamak zorunda kaldığını ifade etti. Fatma Turgut, "Yeter gari, neredeyse 60 yıldır kuyudan su çekiyorum, ben de evimdeki çeşmeden içilebilecek su aksın istiyorum." diye konuştu.

KAYNAK LİNKİ: https://marmarismanset.com/video/21459415/burasi-da-marmaris-susuz-koy-taslicadaki-bazi-goruntuler-afrikada-cekilen-belgeselleri-andiriyor

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Marmaris'in gizemli adası! Tavşanlara ev sahipliği yapıyor

Marmaris'in gizemli adası! Tavşanlara ev sahipliği yapıyor