%03 %349 %2025
weather
13°
Marmaris Haber Genel Kıyı Ege'de Deprem ve Afet Yönetimi Çalıştayı Başladı: Uzmanlar Bir Araya Geldi

Kıyı Ege'de Deprem ve Afet Yönetimi Çalıştayı Başladı: Uzmanlar Bir Araya Geldi

Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, alanında uzman isimlerin bir araya geldiği ‘ Kıyı Ege’de Deprem Gerçeği ve Afet Yönetimi Çalıştayı’nda konuştu. Başkan Aras, “Depremde herkesin sorumluluğu var, bundan kurtulamayız. Belediye başkanlarının da, bürokratların da, imar planlarını yapanların da, binaları yapanların da var herkesin var! Uyarıyorum, kimse bu sorumluluktan kaçamaz! Çok kapsamlı bir çalıştay olacak. Bu çalıştay çok önemli o yüzden herkesin salonda olmasını ve dikkatle takip etmesini istiyorum. Salon boşalmasın, salondan çıkanı takip edeceğim. Bu çalıştayda alınan kararlar, uzman isimlerin görüşleri mutlaka hayata geçecek” dedi.

22
GÖSTERİM
4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kıyı Ege'de Deprem ve Afet Yönetimi Çalıştayı Başladı: Uzmanlar Bir Araya Geldi

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, alanında uzman isimlerin bir araya geldiği ‘Kıyı Ege’de Deprem Gerçeği ve Afet Yönetimi Çalıştayı’ 21 Şubat Cuma günü Marmaris Grand Yazıcı Club Turban Thermal Otel’de başladı.

Kahramanmaraş depremlerinden oluşan Sinevizyon Gösterisi ile başlayan olan çalıştayda, Kıyı Ege bölgesindeki deprem riski, afet öncesi hazırlıklar, kriz yönetimi ve afet sonrası yapılması gerekenler gibi konular ele alınıyor.

ÇOK KAPSAMLI BİR ÇALIŞTAY

Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, bu çalıştayın çok kapsamlı olduğunun ve hiç kimsenin sorumluluktan kaçmaması gerektiğini bizzat vurguladı. Başkan Aras, “Biz bunu konuştuğumuzda Santorini’ de deprem olmamıştı. Her an hazır olmalıyız. Bütün kıyı egeyi yaydık, ulusal değil, uluslararası düzeyde tuttuk. Yunan adalarının belediye başkanlarını da davet ettik. Sağ olsunlar ilgilendiler. Bu bölgesel bi sorun. Uluslararası düzeyde. Sadece Muğla’da olan depremler ilgilendirmiyor, bütün Türkiye bütün dünya ilgilendiriyor. TSK geçmişimden dolayı alışkınım. Çünkü TSK afet durumunda hemen devreye girerdi. Ertesi sabah ben hataya gittim. Orda bütün şeyleri bizzat görüp deneyimledik. Onu görmüşken hiçbir şey yapmadan oturmak içimize sinmez. Bu çalıştay, yapmış olmak için değil, tozlu raflarda yerini almayacak. Bunlar bizim işimiz değil, biz mış gibi yapmayacağız. Bu iş bizim görevimiz. İnsanlarımızın canı bize emanet, hiç kimse sorumluluğu birbirine atmasın. Bugün otelde 78 kişi ölüyorsa herkesin sorumluluğu var. Kimse bundan kurtulamaz. Burada yönetim sorunu var. Sistem sorunu var” dedi.

BÜROKRATLAR SİYASİLERİ HAREKETE GEÇİRMELİ

Aras sözlerine şöyle devam etti: “Depremde herkesin sorumluluğu var. Bundan kurtulamayız. Siyasiler olarak biz seçimle gelir gideriz, Bizler kiracıyız. Ama bürokratlar kalıcı. Ben uyarmak istiyorum. Bürokratlar siyasileri uyaracak, siz harekete geçireceksiniz. Birlikte çalışma kültürünü oturtmak zorundayız. Bu çalıştayın amacı budur. Biz burada uzmanları dinleyeceğiz. Dikkatle herkesin bütün oturumların takip etmesi gerekiyor. Bu salon boş kalmayacak ben takip edeceğim. Zaten hocalarımız biliyor. Bizler onların bilgisini dinleyeceğiz”

UYARIYORUM! KİMSE BU SORUMLULUKTAN KAÇAMAZ

Çalıştayda alınan kararların mutlaka hayata geçirileceğini, uzman isimlerin önerilerinin dikkatle dinleneceğini belirten Ahmet Aras, “Önceki dönem belediye başkanımız Osman Gürün döneminde yapılan çalıştay var. Buna göre belediyemiz belli bir seviyeye gelmiş. Afet acil durum ayrı bir durum olarak kurulmalı ve başkanı da işi anlayan birisi olmalı. Kesinlikle bunun uygulamak durumundayız. Biz belediye olarak kurmuşuz başlıyoruz. Görevlendirme yağacağız. Bu işin bir sahibi olmalı. Gereksiz tartışmalarla çok vakit kaybettik. Belediye başkanlarımızı uyarmak istiyorum, ‘gerekirse cebimden öderim yaparım’ diyin. İlk planda alacağımız önlemleri hayata geçirmek kadar çok faydalı işler de yapabiliriz. Şimdiden tam donanımlı olarak hazırlanmamız gerekiyor. İlk çalıştayı yapmışız zaten biz nereye gelmişiz bir bakalım. Biz belediye olarak Türkiye Afet Müdahale Planında (TAMP) görevimiz nedir? Bunu bilmemiz lazım. Belediyeleri verilen görevleri tam yaptığımızda huzurlu yatarız. O yüzden hiç kimse sorumluktan kaçamaz. Belediye başkanlarının da, bürokratların da, imar planlarını yapanların da, binaları yapanların da var herkesin var kimse bu sorumluluktan kaçamaz. Bu çalıştay çok önemli o yüzden herkesin salonda olmasını ve dikkatle takip etmesini istiyorum. Salon boşalmasın, salondan çıkanı takip edeceğim. Bu çalıştayda alınan kararlar mutlaka hayata geçecek” dedi.

ÇALIŞTAY 3 GÜN SÜRECEK

Çalıştayın ilk gününde Kıyı Ege’nin Jeolojisi ve Depremselliği, Depremde Zemin Yapı İlişkisi ve Kentleşme Politikaları başlıkları konuşulacak. İkinci gün, Anayasa ve İdari Hukuku Boyutuyla Deprem, Ceza Hukuku Boyutuyla Depremler, Afet Sonrası Kadın ve Çocuklar, Atölye Çalışmaları görüşülecek. Çalıştayın son gününde ise Atölye Çalışmaları Raporlarının Sunulması ve Tartışma ile Forum düzenlenecek. Çalıştay sonunda ortaya çıkacak raporun, Muğla ve çevresindeki afet politikalarına yön vermesi bekleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Muğla, 2025'te Yabancı Turistlerin Gözdesi Oldu: Hava Limanlarından Rekor Giriş!

Muğla, 2025'te Yabancı Turistlerin Gözdesi Oldu: Hava Limanlarından Rekor Giriş!