%19 %027 %2024
weather
25°
ANASAYFA Genel Bunu yapanlar eşekler olamaz! Datça-Marmaris Karayolu çöp dolu

Bunu yapanlar eşekler olamaz! Datça-Marmaris Karayolu çöp dolu

İki tatil cenneti Datça ile Marmaris arasındaki kara yolunun Datça sınırlarında kalan kenarı, orman yangınlarına da sebep olduğu bilinen pet ve cam şişelerin çoğunluğunu oluşturduğu çöp yığınlarıyla dolu. Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin, kızılçam ormanları arasında kalan, sıkça başıboş eşeklere rastlanan yolun kenarındaki kirli manzaraları değerlendirirken, "Bunu yapanlar eşekler olamaz" diye konuştu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Bunu yapanlar eşekler olamaz! Datça-Marmaris Karayolu çöp dolu

marmarismanset.com'un haberine göre Tatilcilerin arkasında bıraktıkları çöpler bir kez daha 'pes' dedirtti. Muğla'nın doğa ve tatil cenneti ilçeleri Datça'yla Marmaris'i bağlayan kara yolunun kenarında oluşan çöp yığınlarına da tatilcilerin sebep olduğu belirtildi. Kızılçam ormanları arasında kalan, sıkça başıboş eşeklere rastlanan yol kenarındaki atıklar arasında bulunan cam ve pet şişelerin, çevre kirliliğinin yanı sıra orman yangınlarına yol açabileceğine dikkat çekildi. MANŞET Medya'nın yolun Datça sınırında kalan bölümlerinde çektiği fotoğraflara bakıp, görüntüleri izleyen Marmaris Çevrecileri Derneği (MÇD) Başkanı Ahmet Kutengin, "Bunu yapanlar eşekler olamaz" dedi.

DOĞAYA ZARAR VERİYOR, ORMAN YANGINLARINA DAVETİYE ÇIKARIYORLAR

Hoş olmayan manzaraların baş sorumlularının çöplerini araçlarından dışarı atan tatilciler olduğunu kaydeden Ahmet Kutengin, sözlerine şöyle devam etti: "Maalesef ne konu hakkında yapılan uyarılar, ne de çıkan haberler, doğaya duyarsız tatilcileri çöp atma alışkanlığından vazgeçmiyor. Oysa, doğaya ve çevreye saygılı, duyarlı olanlar artık çok iyi biliyor ki, pet ve cam şişeler ile plastik atıklar, kirliliğin yanı sıra yangın çıkmasına neden olabiliyor. Özellikle pet şişelerde kalan su, güneş ışınlarıyla ısındığında mercek görevi görerek yangına sebebiyet verebiliyor Maalesef, ufacık bir kıvılcım da büyük kayıplara yol açabiliyor. İşte, bazıları bütün bunları bilmiyor. 'Toplum bilinçlenmeli' diyoruz ama o bazıları inatla bildiğini okuyor. Bana göre en etkili çözüm sıkı takip ve ağır ceza olacaktır."

TEMİZLİK YETKİ VE SORUMLULUĞU KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN

Öte yandan, çevreye zarar veren orman yangınlarına davetiye çıkaran söz konusu çöpleri temizleme yetki ve sorumluluğu Kara Yolları Genel Müdürlüğü'ne ait. İlgili yönetmeliğe göre, karayolu sınır çizgisi içinde kalan alanlarda, yol boyu bitkilendirme, peyzaj uygulama, peyzaj alanların bakım ve temizlik hizmetlerini yapmak veya yaptırmaktan Genel Müdürlük sorumlu ve yetkili. Ancak uygulamada, özellikle doğal zenginlikleriyle öne çıkan tatil kentleri sınırları içerisinde kalan yerlerde, Marmaris örneğinde olduğu gibi, temizlik işlemlerini müdürlüğün değil genellikle belediyelerin gerçekleştirdiği gözlemleniyor. Vatandaş duyarsız davranıp, her iki kurum da uzun süre temizlik yapmayınca ise Datça'daki gibi can sıkıcı, doğayı tehdit edici manzaralar ortaya çıkıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Muğla'nın mavi suları tehlikede! Lüks yatlar Muğla koylarını nasıl kirletiyor?

Muğla'nın mavi suları tehlikede! Lüks yatlar Muğla koylarını nasıl kirletiyor?