%19 %027 %2024
weather
25°
ANASAYFA Genel Aşk yazıları ağaçları kanser etti, Aşkını ağaca değil gönlüne yaz!!

Aşk yazıları ağaçları kanser etti, Aşkını ağaca değil gönlüne yaz!!

Ula -Akçapınar Mahallesinde bir asıra yaklaşan okaliptüs ağaçları, gövdelerine bıçak darbeleri ile kazınan yazılar yüzünden kök kanseri tehlikesi saptandı. Muğla valiliği koruma altında ki ağaçlı yola uyarı tabelası astı. Yeşil tünelde yasaklara uymayanlar ağır cezalar geliyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ula
Aşk yazıları ağaçları kanser etti, Aşkını ağaca değil gönlüne yaz!!

marmarismanset.com'un haberine göre, Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akçapınar Mahallesi’nde, bir asra yaklaşan okaliptüs ağaçları romantik ziyaretçilerin izinsiz yazıları nedeniyle ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya. Ağaçların gövdelerine bıçak darbeleriyle kazınan yazılar, kök kanseri riskini artırdı ve ağaçların sağlığını tehdit eder hale geldi.

Muğla Valiliği  Ege, Akdeniz ve 9 Eylül üniversitelerinden  bilim adamları heyetini Muğla'ya davet ederek ağaçlar üzerinde inceleme yaptırdı. Yapılan bilimsel araştırmalarda ağaçlara bıçak darbesi ile yazılan yazıların bitkinin kökünde  kanser tümörüne  sebep olduğu belirlendi.  Özel Çevre Koruma Bölgesi statüsünde olan  tarihi ağaçlı yola, doğaya zarar veren ziyaretçileri uyarmak amacıyla dikkat çekici tabelalar yerleştirildi. Tabelalarda, ağaçlara yazı yazmanın ve zarar vermenin yasak olduğu vurgulanırken, kurallara uymayanların 112 'ye ihbar edilmesi istendi.

Muğla Valiliği yetkilileri, doğa ve tarih mirası olan bu ağaçların korunması gerektiğini belirterek, bölgeyi ziyaret eden herkesi daha duyarlı davranmaya çağırdı. Ayrıca, bu yeşil tünelin gelecek nesillere bozulmadan aktarılması için toplumun bilinçlenmesi ve ağaçlara zarar vermemesinin  büyük önem taşıdığı kaydedildi.

Yasaklara uymayanlar hakkında yasal işlem başlatılacağı ve doğaya zarar verenlerin ağır cezalarla karşı karşıya kalacağı belirtildi.

AĞAÇLI YOLUN HİKAYESİ

Gökova-Marmaris Karayolu üzerindeki bu ağaçların dikilmesinin hüzünlü bir hikâyesi var. Okaliptüs ağaçlarının dikildiği yer eskiden 1939 yılına kadar bataklıktır. Dönemin muhtarı Mehmet Gökovalı’nın 7 kız çocuğundan 4’ü sıtma nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Ardından muhtar, son çocuğunun erkek olması üzerine bataklığı kurutmak için dönemin Muğla Valisi Recai Güreli’nin kapısını çalar. Vali Recai Güreli bataklığın kurutulmasının tek çaresinin okaliptüs ağacı olduğunu, bu ağacın da Türkiye’de olmadığını öğrenir. Devreye, ‘Halikarnas Balıkçısı’ Cevat Şakir Kabaağaçlı girer ve okaliptüs ağaçları Avustralya’dan getirilerek bataklığa dikilir. Ağaçlar büyüdükçe bataklık kurur. Akçapınar muhtarı Mehmet Gökovalı’nın dünyaya gelen oğlu 2021 yılında vefat eden gazeteci, akademisyen, turist rehberi, şair, yazar ve eğitimci Şadan Gökovalı’dır. Şadan Gökovalı aynı zamanda Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın manevi oğludur.


 
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yatağan Mesken Mahallesine kesintisiz su müjdesi

Yatağan Mesken Mahallesine kesintisiz su müjdesi