Uzmanlar uyarıyor: Türkiye'de artan sıcaklar cilt kanseri riskini yükseltiyor

Uzmanlar, Türkiye'nin küresel ısınmanın etkisiyle rekor sıcaklarla karşı karşıya olduğunu ve bu durumun cilt kanseri riskini artırdığını vurguluyor. Halkı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Siirt İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı ve Acil Tıp Uzmanı Dr. Zübeyde Albayrak, termometrelerin 40 dereceyi göstermesiyle birlikte, aşırı sıcakların erken yaşlanma ve cilt kanserine yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Kentte artan sıcaklıkların vücuttaki sıcaklık dengesini bozarak cilt kanseri riskini artırabileceğini vurgulayan Dr. Albayrak, aşırı sıcaklıkların sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirtti. 

Vücut sıcaklığının çevredeki sıcaklığı aştığında vücut ısısının arttığını ifade eden Dr. Albayrak, metabolizmanın bu duruma uyum sağlamak için farklı mekanizmaları devreye soktuğunu açıkladı. Terlemenin vücut ısısını dengelemek adına önemli bir mekanizma olduğunu belirten Albayrak, sıcaklığa bağlı olarak solunum ve kalp atış hızlarında artış yaşandığını söyledi. 

Sıcak havalarda aşırı fiziksel aktivite gösteren kişilerde sıcak krampları yaşanabileceğine dikkat çeken Dr. Albayrak, sıcak ödemi, güneş yanığı ve sıcak çarpması gibi durumların önüne geçmek için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. Uzun süreli maruziyetin cilt sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini söyleyen Albayrak, katarakt, güneş lekeleri, erken yaşlanma ve cilt kanseri riskinin artabileceğine dikkat çekti. 

Saat 10.00-16.00 aralığında dışarı çıkılmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Albayrak, güneşlenirken koruyucu faktörlü kremler ve güneş gözlüğü kullanılması gerektiğini hatırlattı. Ayrıca, sıvı tüketiminin önemine değinen Albayrak, günlük en az 2-2.5 litre su içilmesi gerektiğini belirtti. Beslenmede yağlı yiyeceklerden uzak durulması, vitamin ve mineral ihtiyacının sebze ve meyvelerden karşılanması gerektiğini ifade eden Dr. Albayrak, özellikle kronik hastalığı olan bireylerin diyetlerini düzenlerken doktorlarına danışmaları gerektiğini söyledi.

İLGİLİ HABERLER