Uzmanın çarpıcı uyarısı: Yarım asır önceki hastalık geri dönüş yaptı

Boğmaca hastalığı konusunda uyarılarda bulunan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, özellikle 1970'lerde salgın halinde görülen hastalığın önemini vurguladı. Hastalık hakkında bilgi vererek toplumu bilinçlendirdi.

Öksürüklerin uzun süreli olması durumunda, uzmanlar mutlaka doktora başvurulması gerektiğini vurgularken, Prof.Dr.Mehmet Ceyhan, boğmaca vakalarında sürekli öksürüğün değil, kusma ve şiddetli terlemenin belirti olarak ortaya çıktığını belirtti.

Vakaların Artış Gösterdiği Bildirildi

Boğmacanın semptomlarının uzun süre devam ettiği belirtilirken, Avrupa ülkelerinde 0-6 yaş aralığındaki çocukları etkileyen vakaların artmasıyla alarm zilleri çalmaya başladı. Geçen yıl dünya genelinde 25 bin vaka görülürken, 2024'ün ilk üç ayında bu rakamın 32 bine yükseldiği kaydedildi. İngiltere ve Fransa'da boğmaca nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının artmasıyla endişeler de arttı. Türkiye'den ise konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Aşının Önemi Vurgulandı

Prof.Dr.Ceyhan, boğmacanın bir bakteri kaynaklı olduğunu ve aşının tek çare olduğunu vurgularken, boğmaca vakalarının önlenmesi için aşıların düzenli olarak yapılması gerektiğinin altını çizdi.

İLGİLİ HABERLER