Plastik Buz Kalıplarının Ardındaki Tehlike Ortaya Çıktı

Plastik, hafif, ucuz ve kullanışlı olmasının yanı sıra çevre için büyük bir tehdit oluşturuyor. Plastikler uzun süre yok olmadığı için çözümü zor bir sorun haline geliyor.

Hafif, ucuz ve kullanışlı olmasından dolayı plastik, dünyanın en büyük ve çözümü gittikçe zorlaşan tehlikeli konularından biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu plastikler uzun süre yok olmamak üzere yeryüzünde biriktikçe birikiyor.

Çözüm Nedir?

Sorunu biliyoruz; peki ya çözümü nedir? Bu plastiklerden nasıl kurtulabiliriz? Plastik, uzun ömürlü ve dayanıklı olduğu için yaygın olarak tercih ediliyor. Ancak, tam da bu sebepten dolayı son derece tehlikeli. Çünkü plastik yok olmuyor ve çözümü mümkün olmayan devasa bir sorun haline geliyor. Üretilen milyonlarca ton plastik, denizlerde ve okyanuslarda büyük parçalar halinde olduğu gibi küçücük mikroplastikler şeklinde de birikerek deniz canlılarının hayatını riske atıyor.

Plastik Her Yerde

Plastik, hayatımızın her köşesinde yer aldığı için onsuz bir yaşamı tasarlamak gerçekten imkânsız gibi. Bebeklerin biberonları, şampuan şişeleri, oyuncaklar, mutfakta kullandığımız plastik gereçler, çöp torbaları ve daha niceleri... Bunlar işin görünen kısmı; bir de plastik içeren ürünler var ki bunları araştırmadan tespit etmek çok zor. Bu nedenle, bir şey satın alırken içinde plastik olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

Alternatif Çözümler

  1. Plastik Şişelerden Vazgeçin: Cam şişeler veya mataralar kullanabilirsiniz.
  2. Cam Damacanaları Tercih Edin: Plastik damacana yerine cam damacana kullanın.
  3. Bez Alışveriş Çantaları: Bezden yapılmış alışveriş-pazar çantaları, plastik poşetler yerine hayat kurtarıcı olacaktır.
  4. Cam Kaplar Kullanın: Yiyecek depolamak için cam kapları tercih edin.
  5. Doğal Malzemeler: Pamuklu kumaş veya balmumundan yapılmış torbalar, mutfakla dost ürünlerdir.
  6. Güzellik Malzemeleri: İçinde ‘polyethylene’ olan ürünlerden uzak durun, doğal ürünleri tercih edin.
  7. Alternatif Kamışlar: Plastik kamış yerine ahşap veya metal kamışları kullanabilirsiniz.
  8. Kalıp Sabun: Plastik şişe içindeki sıvı sabun yerine kalıp sabun kullanın.

Mikroplastikler Evlerimizde: Ne Yapmalı?

Mikroplastikler, hayatımızın her köşesinde var ve sağlığımıza yavaşça zarar vererek çözümü olmayan hastalıkları beraberinde getiriyor. Kalp krizi, doğurganlık sorunları ve sperm sayısında azalmalar ilk göze çarpanlar arasında. Mikroplastiklerden kaçınmak için 5 etkili yöntemle hem sağlığınıza hem de dünyaya büyük bir katkı sunabilirsiniz.

  1. Poşet Çaylardan Vazgeçin: Çay poşetleri, sürdürülebilir olmayan polipropilen plastikten yapılıyor ve biyolojik olarak parçalanmadıkları için mikroplastik kirliliğine katkıları büyük.
  2. Kağıt Bardakları Hayatınızdan Çıkarın: Çevre dostu olması beklenen kağıt bardaklar, aslında plastik kirliğine büyük katkı yapıyor. Bardakların içlerindeki dolgu macunu tabakası plastik türevi bir malzeme.
  3. Plastik Buz Kalıpları: Plastik buz kalıpları masum görünse de donmuş bir plastiğin, ısınan plastik gibi davranarak donan gıdaya ve sıvıya mikroplastiklerin geçişine neden olabiliyor.
  4. Mikrodalga Fırın Kapları: "Mikrodalga fırında kullanabilirsiniz" ibaresi bulunan plastik kapları fırın içinde ısıtma yapmak için kullanmayın. Bu kaplarda ısıtılan bebek mamalarında santimetrekare başına 4 milyon mikroplastik tespit edilmiş.
  5. Plastik Doğrama Tahtaları: Plastik doğrama tahtaları yerine cam veya doğal ahşap tahtaları tercih edin. Cam kesme tahtaları kolay temizlenir ve daha sağlıklıdır.
İLGİLİ HABERLER