Günlük Su Tüketim Miktarı Ne Kadar Olmalı?

Uzmanlar, sıcak yaz günlerinde vücudun suya olan ihtiyacının arttığını belirtiyor. Günde en az 10 bardak su içilmesi gerektiğini tavsiye eden uzmanlar, su tüketiminin sağlık için önemli olduğunu vurguluyor.

Yaz aylarında sıcak hava nedeniyle zor anlar yaşayan vatandaşların beslenme alışkanlıkları da önem kazanmaya başladı.

Diyetisyen Özge Bolat'tan Öneriler

Hatay'da görev yapan Diyetisyen Özge Bolat, sıcak havalarda sağlık sorunlarını en aza indirmek için önemli ipuçları verdi.

Su Tüketimine Özel İlgi

Bolat, vücutta meydana gelen sıcak hava etkilerini azaltmak için su tüketiminin önemini vurgulayarak, "Sıcak havaların negatif etkilerini en aza indirmek için sağlıklı beslenme alışkanlıklarına özen göstermeliyiz. Vücut terleme yoluyla su ve mineral kaybeder. Bu sebeple bol su içmek, doğal mineralli su tüketmek ve mineral içeriği yüksek besinleri tercih etmek önemlidir. Günde en az 10 bardak su içmek gerekmektedir. Terlemeyle kaybedilen mineralleri dengelemek için potasyum açısından zengin besinler tüketebiliriz. Muz, avokado, ıspanak, patates ve portakal gibi besinlerle mineral dengesini koruyabiliriz" şeklinde konuştu.

Sıcak havalarda yağlı yiyeceklerin sindirimi zorlaştırabileceğini belirten Bolat, salata gibi hafif ve su içeriği yüksek besinler tüketilmesini tavsiye ederek, "Ağır yağlardan kaçınmalıyız. Yağlı ve ağır yemekler sindirimi zorlaştırabilir ve vücut sıcaklığını artırabilir. Izgara, fırında ya da buğulama gibi hafif pişirme yöntemlerini tercih etmeliyiz. Kafeinli içecekler dehidrasyona yol açabilir. Bu nedenle kahve, çay ve gazlı içecek tüketimine sınırlama getirmek önemlidir. Salata, taze meyve, sebze ve yoğurt gibi hafif ve su içeriği yüksek besinlere ağırlık verin. Porsiyonları küçülterek, sık ve hafif öğünler tüketmeye özen gösterin. Şekerli ve gazlı içecekler yerine su, doğal mineralli su, şekersiz bitki çayları ve taze meyve suları tercih edebilirsiniz. Bu öneriler, sıcak havalarda serin kalmanıza ve enerjinizi korumanıza yardımcı olacaktır. Sağlıkla kalın" şeklinde önerilerde bulundu.

Mantar enfeksiyonlarından korunmanın mümkün olup olmadığı konusunda çok dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulundu.

İLGİLİ HABERLER