Çocuklarda şekerli içecek tüketimi diyabet riskini artırıyor

Yapılan yeni bir araştırma, çocuklar ve ergenlerde şekerli içeceklerin ve konsantre meyve sularının tüketilmesinin, erkek çocuklarda diyabet riskini yükseltebileceğini gösteriyor.

Massachusetts, ABD'de yapılan bir araştırma, çocukluk ve ergenlik döneminde şekerli içeceklerin ve konsantre meyve sularının tüketilmesinin, erkek çocuklarda tip 2 diyabet riskini artırabileceğini gösterdi.

Araştırma Detayları ve Bulguları

Araştırmacılar, 500 çocuk üzerinde yaptıkları çalışmada, düzenli şekerli içecek ve konsantre meyve suyu tüketiminin, erkek çocuklarda tip 2 diyabet riskinin kızlara göre daha yüksek olduğunu tespit ettiler. Bulgular, Amerikan Kalp Birliği'nin konferansında sunuldu ve ilave şeker içeren içeceklerin tüketimi ile gençlerde uzun vadede tip 2 diyabet görülme riski arasındaki ilişkiyi güçlendirdi.

Uzmanların Değerlendirmeleri ve Uyarıları

Çalışmanın baş yazarı Soren Harnois-Leblanc, sağlık uzmanlarının genç hastalar ve ebeveynleriyle beslenme alışkanlıkları hakkında konuşurken, şekerli içeceklerin ve meyve sularının potansiyel tehlikeleri konusunda uyarıda bulunmaları gerektiğini vurguladı. Araştırmacılar, şekerli içeceklerin aşırı tüketiminin sadece kilo alımı ve diş çürümesine değil, aynı zamanda kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve tip 2 diyabet riskinin artmasına neden olabileceğini belirtti.

Yeni çalışma, 1999 yılında başlayan Project Viva adlı araştırmaya katılan çocukları inceledi ve şekerli içeceklerin ve yüzde 100 meyve sularının tip 2 diyabet belirtileriyle ilişkili olup olmadığını araştırdı. Sonuçlar, çocukluk ve ergenlik döneminde şekerli içecek tüketiminin insülin direncini artırabileceğini gösterdi.

Araştırmacılar, taze meyve tüketiminin ise tip 2 diyabet riski üzerinde belirgin bir etkisinin olmadığını rapor etti. Dr. Harnois-Leblanc, bu çalışmanın diyet ve kardiyometabolik sağlık arasındaki ilişkinin karmaşıklığını yansıttığını belirterek, şekerli içeceklerin doğrudan diyabete neden olup olmadığını kanıtlamanın zor olduğunu ifade etti.

İLGİLİ HABERLER