Muğla'da, Gökova Körfezi'nden esen ve yörede ‘Deli Memet’ adı verilen rüzgârın getirdiği iyot sayesinde özgün bir aroma kazanan susam, yurt dışından gelen yoğun talep nedeniyle üreticisinin yüzünü güldürüyor.
Elverişli iklimi ve verimli topraklarıyla çeşitli ürün yetiştirilebilen Muğla'da, susam da çiftçilerin önemli gelir kalemleri arasında yer alıyor. Muğla’da en fazla susam ekilen bölgelerden birisi de Ula ilçesinin Gökova Mahallesi'nde yer alıyor.
Üreticiler de Gökova Körfezi'nden esen ve yörede ‘Deli Memet’ adı verilen rüzgârın getirdiği iyot sayesinde özgün bir aroma kazanan susamın hasadına başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren tarlalara gelen üreticiler, makinelerin girmediği tarlalarda elleriyle söktükleri ürünleri daha sonra topladı.
JAPONLARIN SOFRALALARINI SÜSLÜYOR
Genelde kadınların topladığı susamlar, desteler halinde yerde bekletilip, daha sonra kümeler halinde kurutuluyor. Sopalarla vurularak dökülen susam, eleklerden geçirilerek komisyonculara satılıyor. Gökova’nın sarı altını olarak anılan ve 900 hektar alanda yetiştirilen susam hasadından bun yıl 400 ton rekolte bekleniyor. Kalitesiyle önce coğrafi işaretli Gökova susamı genellikle Japonya ihraç ediliyor.
KAYNAK--https://marmarismanset.com/video/21445741/gokovada-sari-altin-hasadi-basladi