Başkan Aras Gelirin Sabit Kalmasına Rağmen Giderlerin Arttığını Belirtti

Başkan Ahmet Aras, Ağustos ayı meclis toplantısında belediyelerin SGK borçlarıyla başa çıkmakta yaşadığı zorlukları dile getirerek, gelirlerin sabit kaldığı ancak giderlerin arttığı bir dönemde ilçe belediyelerinin önceliklerini belirleme konusunda sorunlar yaşadığını vurguladı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin Ağustos ayı meclis toplantısında, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras yönetiminde 17 madde ele alındı; Başkan Aras, ülke gündeminde yer alan belediyelerin SGK borçları konusunda açıklamalarda bulunduğu toplantı YouTube üzerinden canlı olarak yayınlandı. Gelir ve gider dengesine vurgu yapan Başkan Aras, belediyelerin gelirlerinin sabit kalmasına karşın giderlerinin arttığını belirterek, özellikle ilçe belediyelerinin gelirlerinin büyük çoğunluğunun ya merkezi bütçeden gelen paylara ya da emlak vergilerine dayandığını söyledi. 

Emlak vergilerinin yılda bir kez değerlendirildiğine dikkat çeken Başkan, bu durumun belediyelerin SGK borçlanmasıyla sonuçlandığını ifade etti ve SGK'ya borcu olmayan bir belediye başkanı olarak bu konunun gündeme getirilmesini manidar bulduğunu dile getirdi. 

Yerel seçimlerde göreve gelen belediye başkanlarının önceki dönemden devraldığı borçların tasarruf tedbirleri sonrasında gündeme gelmesini, hizmetleri engellemeye yönelik bir durum olarak değerlendiren Aras, belediyelerin ya SGK'ya ya da personele maaş ödemek durumunda kaldığını belirtti. Belediye gelirlerini artırmak adına motorlu taşıtlar vergisinden belediyelere pay tahsis edilmesi ve merkezi bütçeden ayrılan payların yerleşik nüfusa değil, şehirlerin turizmle artan nüfuslarına göre belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Başkan, turistlerin kente bıraktığı zararlar için bir bedel ödenmesi gerektiğini savundu. 

Hollanda'da turistlerden alınan konaklama vergisine atıfta bulunan Aras, buraya gelen turistlerin kentin çeşitli unsurlarıyla olumsuz etkilediğini ve bunun karşılığında belediyenin gelir elde edemediğine değindi. Bu nedenle, turistlerin kente bıraktığı hasarlar için bir bedel ödemesi gerektiğini ve bu konuda ilgili bakanlıklara bir çalışma sunacaklarını aktardı.

İLGİLİ HABERLER